Breng uw CO2-voetafdruk goed en betrouwbaar in kaart met SmartTrackers

SmartTrackers is dé applicatie om uw CO2-uitstoot inzichtelijk te maken en een heldere CO2-voetafdruk op te stellen. Hoe het werkt? Vraag gratis onze demo aan

Hoe ziet een CO2-voetafdruk eruit?

Het internationale Greenhouse Gas Protocol verdeelt de CO2-uitstoot in 3 categorieën:

  • Scope 1: alle uitstoot die uw organisatie direct veroorzaakt, bijvoorbeeld door gas te verbranden of diesel te verbruiken.
  • Scope 2: de uitstoot die uw organisatie veroorzaakt door energie te verbruiken die elders is opgewekt, bijvoorbeeld in een elektriciteitscentrale.
  • Scope 3: alle overige indirecte emissies, bijvoorbeeld van toeleveranciers.

Grofweg hanteert iedereen deze indeling, al kunnen de definities per land verschillen. Zo telt de Nederlandse CO2-Prestatieladder zakelijke vliegkilometers en OV-reizen mee in scope 2, net als zakelijk gereden kilometers met privéauto’s.

Omrekenen naar CO2

logo co2-voetafdrukAls u weet hoeveel gas u verbruikt, stroom u afneemt, kilometers u rijdt, enzovoort, dan moet u die verzamelde data met een conversiefactor omrekenen naar een hoeveelheid CO2. Op co2emissiefactoren.nl vindt u de conversiefactoren van een groot aantal scope 1 en 2 emissies.

In SmartTrackers heeft u hier geen omkijken naar, omdat ons team ervoor zorgt dat de juiste cijfers altijd in het systeem staan. En werkt u liever met andere conversiefactoren? Ook dat is geen probleem, want in SmartTrackers kunt u verschillende omrekenmethoden instellen.

Tip: vergeet scope 3 niet

De meeste focus van bedrijven ligt bij scope 1 en 2. Logisch, want die zijn het meest tastbaar. Maar scope 3 is minstens zo belangrijk. Want stel, we zouden al onze industrie naar het buitenland verplaatsen. Dan is Nederland in één klap koploper CO2-reductie. Maar het klimaatprobleem lossen we hiermee natuurlijk niet op. Daarom zou elke organisatie goed moeten kijken naar haar scope 3-emissies.

CO2-voetafdruk: optimale ondersteuning door SmartTrackers

Met onze automatische berekeningen bespaart u zich enorm veel tijd en maakt u slim, snel en slagvaardig een heldere voetafdruk. En komt u er toch even niet uit? Geen probleem: SmartTrackers zorgt altijd dat u verder kunt. Bel of mail ons en we helpen u graag op weg!